Professionele Beauty Trainingen
Je leest nu

Wimpergroeicyclus

2
Kennis

Wimpergroeicyclus

Het haar groeit en vernieuwt zich voortdurend. Onderin de haarwortel, in de haarpapil, worden steeds nieuwe cellen gevormd. De nieuwe cellen verplaatsen zich naar de oppervlakte van de huid. Onderweg veranderen ze. Uiteindelijk verhoornen ze en vormen de haarschacht.

De haarschacht, het deel van de haar dat we zien, is eigenlijk het dode deel van de haar. Een haar groeit in verschillende fasen:

De Anagene fase (groeifase) in de haarmatrix worden nieuwe cellen aangemaakt. De anagene fase is de actieve fase van het haar, ook wel bekend als de groeifase. Deze fase duurt tussen een en twee maanden (ongeveer 4-7 weken of 30- 45 dagen). Op elk moment is 90% van alle haren in de anagene fase. In de anagene fase produceert de follikel de hele haarschacht. De duur van de anage fase bepaalt de lengte van de haar. Melanogenesis, ofwel de pigmentatie, komt alleen voor in de anagene fase. Terwijl een nieuwe (anagene) haar groeit, duwt het de Catagene haar, of volwassen haar, op en uiteindelijk uit de follikel.

De Catagene fase (overgangsfase) de haar en haarpapil gaan van elkaar los. De catagene fase staat ook bekend als de overgangsfase. Deze fase duurt tussen 12 en 21 dagen (ongeveer 2-3 weken). Op ieder moment is 3% van alle haren in catagene fase. In deze fase scheidt de wimper zich af van de follikel, de follikel zal dan krimpen en hechten aan de wortel van de haar. Deze haar is er een die is gestopt met groeien of is niet langer in de anagenefase. Als een wimper uitvalt, of tijdens deze fase uitgeplukt wordt, groeit er niet direct een terug omdat de haarfollikel nog steeds de catagene fase moet voltooien alvorens de telogene fase verder te gaan.

De Telogene fase (rustfase) de haar rust in de follikel. De telogene fase wordt ook aangeduid als de rust- of uitvalfase. Deze fase kan ongeveer drie maanden (14+ weken of ongeveer 100 dagen) duren voordat de wimper valt en een nieuwe begint te groeien. 6-8% van alle haren zijn te allen tijde in de telogene fase. In deze fase is de haarfollikel volledig rustig nadat de haar volledig is gevormd. Bij het verwijderen van een telogene haar zal een vaste, harde, droge, witte stof aan de wortel te zien zijn. Het is normaal dat een paar telogene wimpers uitvallen of ruien, hoewel dit niet altijd gebeurt.

Deze tekst is auteursrechtelijk beschermd, noch delen, noch de gehele tekst mag op enigerlei wijze worden gereproduceerd of worden verspreid zonder schriftelijke toestemming van Next Level Beauty.  Next Level Beauty verbiedt de verspreiding van deze tekst op internet of in enige andere vorm. ©2021 Next Level Beauty / Stephanie Holt

(1) Comment

  1. Wow, wat een interessant artikel! Ik wist dit helemaal niet. Ik heb zelf nu al een tijdje wimperextensions, maar ik denk dat ik het ook weer eens wil proberen met alleen mijn eigen wimpers. Super handig om dit dan te weten!

    Groetjes, Anne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.